Web Analytics Made Easy - Statcounter

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه وقف در عرصه‌های مختلف زندگی ما تأثیر بسزایی داشته است و یک عمل اجتماعی است که وقتی به تفکر دینی و اسلامی نگاه می‌کنیم می‌بینیم وقف موتور تمدن‌سازی اسلامی محسوب می‌شود، گفت: حوزه فرهنگ، هنر و رسانه سه حوزه مهم در تمدن‌سازی محسوب می‌شود و باید در عرصه وقف این سه حوزه را به صورت جدی دنبال کنیم چرا که تمدن ایرانی-اسلامی بدون توجه به این سه حوزه شکل نمی‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، سیدعباس صالحی-وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی- امروز دوشنبه (۱۳ آبان‌ماه) در همایش ملی "یاوران وقف" که با حضور واقفان، متولیان، هیأت امنا و فعالان وقف در عرصه‌های مختلف در موزه ملی ایران برگزار شد، با تأکید بر اینکه وقف را با دو نگاه می‌توان دید که هر کدام از این دو نگاه می‌تواند مسئله متفاوتی از وقف را به ما ارائه بدهد، اظهار کرد: یکی وقف را عمل استحبابی فردی می‌بینید و نگاه دوم نگاه اجتماعی به وقف است. ما وقتی به تفکر دینی و اسلامی نگاه می‌کنیم وقف موتور تمدن‌سازی اسلامی است. با نگاهی که تفکر دینی و تاریخ اسلام به ما یاد می‌دهد وقف یک عمل استحبابی فردی در حاشیه زندگی افراد نیست بلکه موتور تمدن‌سازی است.

تمدن‌سازی اسلامی با موتور وقف حرکت می‌کند

وی در ادامه با اشاره به تاریخچه زندگی پیامبر (ص)، اهل بیت و اصحاب ایشان که هر کدام در عرصه وقف یادگارها و نمادهایی از خود به جای گذاشته‌اند، خاطرنشان کرد: در جامعه جاهلیت وقف معنایی نداشت اما پیامبر (ص) تمام سرمایه‌گذاری تعلیمی و عملی خود را برای ترویج وقف به کار برد. تاریخ اسلام و مورخان به ما می‌گویند این عمل تا حدی فراگیر شد که تمام اصحاب پیامبر (ص) از خود موقوفه‌هایی به جای گذاشتند با اینکه از شرایط مالی خوبی برخوردار نبودند. نماد واقفان در بین اهل بیت (ع)، حضرت علی (ع) است. ایشان ده‌ها هزار نخلستان و چاه را وقف کردند. از این منظر می‌توانیم بگوییم تمدن‌سازی اسلامی با موتور وقف حرکت می‌کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: ما اگر به شاخه‌های وقف نگاه کنیم می‌بینیم که چگونه وقف جامعه اسلامی را به سمت تمدن‌سازی پیش برده است. توسعه انسانی به عنوان یک کانون تمدن‌ساز محسوب می‌شود. تمام بخش‌هایی که در توسعه این کانون فعالیت داشته‌اند بر محور وقف بوده است. مساجد صرفا پایگاه‌های عبادت نبودند بلکه نقش مهمی در انسان‌سازی داشته‌اند که پشتوانه آن‌ها وقف بوده است. بخش دیگری از توسعه انسانی بر عهده کتابخانه‌ها بوده است که این موضوع نیز با وقف پیوند خورده است. اگر تمدن‌سازی انسانی و توسعه انسانی را مد نظر قرار بدهیم می‌بینیم که وقف پشتوانه این دو بوده است. در حوزه بهداشت و درمان نیز وقف سهم قابل توجهی داشته است. زمانی که ناصرخسرو در کتاب خود می‌خواهد بیت‌المقدس را تفسیر کند به این امر که در این مکان موقوفه‌های بسیار زیادی وجود دارد که در جهت رفاه حال انسان‌ها است، توجه می‌کند. بخش دیگری از موقوفات در عرصه خدمات عمومی بوده است. کاروانسراها، کاشت درخت، حمایت از حقوق حیوانات که در جامعه امروز یک امر نوینی محسوب می‌شود در وقف وجود داشته است. وقف ویژگی تمدن‌سازی اسلامی است که نه تنها به حقوق انسان‌ها بلکه به حقوق سایر موجودات و حیوانات نیز توجه داشته است. دامنه وسیع وقف در عرصه خدمت‌رسانی عام و خاص وجود دارد.

هسته شهرهای سنتی از طریق وقف حفظ شده است

صالحی ادامه داد: یکی دیگر از مظاهر تمدن‌سازی شهرسازی است. اینکه چگونه شهرها فعال باشند و موتور فعالیت آن‌ها بر چه امری استوار باشد در کانون وقف گنجانده شده است. تمام بازارها، کارونسراها، ‌ حمام‌ها و هر آنچه که جزو نیازهای اولیه محسوب می‌شود عمدتا از طریق وقف برای انسان‌ها مهیا شده است. مرکز شهر هسته اصلی هر شهر محسوب می‌شود که بر بنیاد وقف نهاده شده است. ما این امر را در شهرهایی همچون اصفهان و سایر شهرها مشاهده می‌کنیم و به نوعی می‌توانیم بگوییم وقف کانون محله و نظام شهری را شکل داده است. در هر کدام از موقوفات یک درصدی برای تعمیرات بوده است و شهرها از این طریق سریع پوسته عوض نمی‌کردند. هسته شهرهای سنتی از طریق وقف حفظ شده است و مظاهر تمدن‌سازی را می‌توانیم با محور وقف ببینیم.

بیش از ۴۰ هزار موقوفه و ۲۵ هزار رقبه متعلق به خانم‌ها است

وی تأکید کرد: وقف به جنسیت خاصی ربط نداشته است. بیش از ۴۰ هزار موقوفه و ۲۵ هزار رقبه متعلق به خانم‌ها بوده است و از عهد مشروطه تا سال ۱۳۲۰ یعنی پایان حکومت رضاخان ۲۴ درصد موقوفات مربوط به زنان بوده است. جریان تفکر و تمدن اسلامی تمام جامعه را درگیر وقف کرده است و این موضوع خارج از طبقات اجتماعی و جنسیت بوده است. با این نگاه مجددا باید بگویم که وقف موتور محرک جامعه است و از همین منظر می‌توانیم در راستای ادامه حکومت اسلامی از این امر بهره ببریم چرا که وقف به انسان افق بلند می‌دهد و صدقه جاریه است. آبی در جریان است و در افق زندگی محور نمی‌شود. وقف یک فضای انسان‌ساز و یک فضای جامعه‌ساز دارد. یک عمل حاشیه‌ای نیست بلکه جوهره حرکت اجتماعی است و با این نگاه باید تغییرها و تحولاتی را در این عرصه شاهد باشیم.

به سمت بازسازی مفهوم وقف حرکت کنیم

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: باید به سمت طرح بازسازی مفهوم وقف حرکت کنیم. خود وقف از نظر مفهومی یک مفهوم سیال است و دامنه وقف محدود به اعیان نیست. ما دو نوع وقف داریم؛ یکی وقف مشهود و دیگری وقف نامشهود. وقف فقط اموال مشهود نیست بلکه می‌توانیم دارایی‌های نامشهود را نیز وقف کنیم. با تفکری که در حال حاضر در جهان شکل گرفته است بخش اصلی دارایی انسان نامشهود است و می‌توانیم در عرصه وقف از آن بهره ببریم. باید بیش از گذشته نسبت به این موضوع تأمل کنیم که چگونه می‌توانیم از مفهوم سیال وقف بهره ببریم و از آن در جامعه‌سازی و انسان‌سازی استفاده کنیم.

صالحی خاطرنشان کرد: مدل‌سازی مدیریتی یکی دیگر از مسائلی است که باید به آن بپردازیم. نظام مدیریت وقف تنوع‌سازی زیادی دارد. باید الگوهای مدیریتی وقف را ببینیم و در این حوزه کارهایی متنوع و فراوانی از لحاظ نظری و محتوایی داشته باشیم. کشف و خلق نیازها نکته بعدی است که باید به آن بپردازیم. محدوده نیازهای اجتماعی باید شناسایی شود و از وقف در این مسئله بهره ببریم.

وقف باید با حوزه فرهنگ، هنر و رسانه ارتباط بیشتری داشته باشد

وی یادآور شد: حوزه فرهنگ، هنر و رسانه سه حوزه مهم در تمدن‌سازی عام و حوزه مهم اسلامی در معنی خاص و حوزه ایرانی و اسلامی به طور اخص مهم است. وقف باید با حوزه فرهنگ، هنر و رسانه ارتباط بیشتری داشته باشد. نظام وقف در کل جزء نظام‌های اجتماعی است که باید جدی گرفته شود اما حوزه فرهنگ، هنر و رسانه کانون این تلاش‌ها است و تمدن ایرانی-اسلامی بدون توجه به این سه حوزه شکل نمی‌گیرد.

در حاشیه این مراسم سید عباس صالحی از نمایشگاه دستاوردهای دانش بنیان که در موزه ملی برپا بود دیدن کرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: وقف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۸۰۲۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شوراها حلقه میانی اصلی حاکمیت و مردم است / از خدمات نظام باید دفاع شود

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اصفهان با بیان اینکه شوراها حلقه میانی اصلی حاکمیت و مردم است، گفت: همه انتقادات وارده به اداره شوراها در همین مفهوم نهفته است که مجریان یا مسئولان سایر سازمان‌ها یا خود شوراها بر این مفهوم پایبند نیستند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدرضا جان‌نثاری امروز_ پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت_ در همایش رؤسای شوراهای اسلامی شهرستان‌های استان اصفهان ضمن تبریک روز شوراها اظهار کرد: اگر به نظام جمهوری به دید تشکیلاتی نگاه کنیم، در مقایسه با همه نظام‌های جهان می‌بینیم که سایر کشورها بر اساس پادشاهی یا رأی مستقیم مردم یا مجلس و یا به‌صورت دیکتاتوری اداره می‌شود، اما حکمرانی در جمهوری اسلامی متفاوت است و مقامات با رأی مستقیم مردم انتخاب می‌شوند.

وی افزود: گفتمان جدیدی را تحت عنوان «مردم سالاری دینی» در دنیا اختراع کردیم و همین کلمه دینی چیزی است که دشمن از آن می‌ترسد؛ در دکترین جمهوری اسلامی عبارت مردم سالاری دینی یعنی همه امور در کشور از صفر تا صد در اختیار مردم است و مردم با معیارهای دینی خود ساختار سازی می‌کنند، بنابراین در چنین ساختاری دولت، مجلس، شوراها قاعده دارند با این حال اگر مردم سالاری به صورت دینی شکل گرفت کارآمدی بالایی خواهد داشت.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری اصفهان با بیان اینکه شوراها حلقه میانی اصلی حاکمیت و مردم است، گفت: همه انتقادات وارده به اداره شوراها در همین مفهوم نهفته است که مجریان یا مسئولان سایر سازمان‌ها یا خود شوراها بر این مفهوم پایبند نیستند؛ شوراها در ریزترین واحد کشور تا بزرگترین سطح تشکیلات حاکمیت به صورت مویرگی و قاعده‌مند وجود دارند تا جایی که در اقشار و صنوف هم شورا وجود دارد.

وی تاکید کرد: وظیفه شوراها این است که بدون تعارف آنچه در بطن جامعه می‌گذرد را به حکمرانان ارائه کرده و مطالبه گری کنند و در ادامه آنچه را که توسط حاکمیت انجام می‌شود را به مردم منتقل کنند، کارآمدی نظام را نشان دهند و سبد اقدامات نظام را سنگین کنند، اما در زمینه نشان دادن کارآمدی نظام ضعف‌هایی وجود دارد.

وی تاکید کرد: حلقه میانی باید مطالبات مردم را پیگیری کند، اما همین حلقه امور انجام شده را در سبد انقلاب به مردم منعکس نمی‌کند و جفا به جمهوری اسلامی می‌شود.

جان‌نثاری با اشاره به خدمات جمهوری اسلامی در حوزه راهسازی، بهداشت و درمان و عمرانی گفت: همه ما در یک کشتی نشسته‌ایم، مراقب باشیم آن را با دست خود سوراخ نکنیم؛ ما باید از خدمات نظام در بین مردم دفاع کنیم، چرا که جریان‌های ضد انقلاب از این حفره‌ها علیه نظام استفاده می‌کنند؛ حفره‌هایی که رهبر معظم انقلاب در سخنرانی‌های دو سال اخیر خود همواره بر آن تاکید داشته‌اند.

کد خبر 749978

دیگر خبرها

  • تعلیم و تربیت احیاکننده تمدن عظیم اسلامی است
  • حضور چشمگیر در مرحله دوم انتخابات پشتوانه‌ای برای نماینده است
  • مظلومیت حقوق بشر نزد افکار عمومی جهان مشخص شد
  • پیروان امام صادق(ع) در مسیر تمدن‌سازی
  • نشست تخصصی «نگاهی به مفهوم امت در کلام و سیره امام صادق(ع)» برگزار می‌شود
  • سرکوب دانشجویان در آمریکا حقیقت تمدن غرب را نشان داد
  • حقیقت زیر پای تمدن افسار گسیخته غربی در حال لگدمال است
  • سابقه ایران و عراق در حوزه فرهنگ و ارتباطات درخشان است
  • شوراها حلقه میانی بین حاکمیت و مردم هستند
  • شوراها حلقه میانی اصلی حاکمیت و مردم است / از خدمات نظام باید دفاع شود